вівторок, 19 травня 2020 р.

День вишиванки - яскрава намистина у низці травневих святкувань


День вишиванки | Яворів Інфо
       Травень багатий на свята і вихідні дні. Яскравою намистиною у низці травневих святкувань виглядає день вишиванки. Це одне з небагатьох свят не державного та не релігійного характеру. Простий флешмоб студентів перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу.
      Міжнародний день вишиванки зародився ще у 2006 р. Тоді чернівецькі студенти вирішили разом прийти на пари у вишитих сорочках. Ініціативу студентки Лесі Воронюк спершу підтримали десяток друзів та викладачів. А вже наступного року до дня української вишиванки долучились вузи та колективи не лише Чернівців та області, а всієї України. Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора. Зараз всеукраїнський день вишиванки став міжнародним святом, яке відзначають понад 50 країн усього світу.
     Вишиванка – це особлива національна традиція українців. А сам День вишиванки – хоч поки ще й не офіційне свято – покликане до сприяння єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Тож, нехай це свято зітре кордони й об’єднає українців по всьому світу!
Сорочку мати сину вишивала
 І душу, й серце в вишивку вкладала.
Як пам’яті народної відлунки,
На полотні з’являлись візерунки,
Де кожен хрестик – то життєві миті…
Мережила по білому блакиттю,
Лягала ниточка до ниточки мрійливо –
Дитині б долю вишити щасливу,
Щоб оберегом стала для синочка
Руками неньки вишита сорочка.

Із Днем Вишиванки!
Запрошуємо Вас разом зі своїми дітками прийняти участь у флешмобі "Українські вишиванки - наче райдуги світанки". 
Чекаємо на ваші фото у вишиваночках!

Немає коментарів:

Дописати коментар